lån med skuldsaldo

Definition av lån med skuldsaldo

Lån med skuldsaldo är en typ av låneavtal där en person eller organisation erhåller ett lån av en annan person eller organisation med förutsatt att de betalar tillbaka lånebeloppet plus ränta inom ett specifikt antal perioder som anges inom låneavtalet. Om låntagaren inte kan betala tillbaka hela lånebeloppet när den nämnda perioden löper ut, så återstår skuldsaldo som kvarstår och så kommer det att ökas med räntor som skall betalas regelbundet av låntagaren.

Exempel på lån med skuldsaldo

Ett klassiskt exempel är ett bostadslån, där du tar ett hypotekslån från en bank för att köpa en bostad. I detta fall kommer du att erhålla ett lån som motsvarar den bostadens pris plus nödvändiga avgifter. Du behöver sedan betalar tillbaka hela lånebeloppet inom ett specifikt antal perioder och om du inte gör det, så kommer skuldsaldo att återstå och räntor att ökas regelbundet tills lånet är helt betalat.

Under 2019 steg USA:s interna statsskuld till hela 22 biljoner dollar efter att politiker hade lagt fram ett förslag att införa fjärde frigörelsespaketet som ett steg för att hjälpa amerikanerna som utsattes för pandemin samma år. Efter godkännandet av förslaget plus stora beloppet i centralbankens lån, svarade man för att lagra dessa arrangemang som skulder i landets nationalbudget och betraktar dem som lånebelopp med skuldsaldo.

Relaterade ord

  • Skuldbelopp
  • Kredit
  • Lån med restskuld
  • Utestående skuld
  • Krediterad skuld
  • Lån med återstående belopp