kapitalmarknad

Definition av kapitalmarknad

Kapitalmarknaden är ett ekonomiskt system som levererar finansiella tillgångar, såsom aktier och obligationer, från en försäljare till en köpare. Det är där investerare, såsom verktyg, fondförvaltare och bankinstitut, kan köpa, sälja eller byta finansiella instrument som ger insyn i affärsmässig inntjäning och risk. Kapitalmarknaden ger en plats för investerare att söka avkastning från olika typer av kapitalinvesteringar eller låna pengar till affärsföretag.

Exempel på Kapitalmarknad

Kapitalmarknaden består av primärmarknaden och sekundärmarknaden. Primärmarknaden är den första handeln där nya aktier och obligationer emitteras eller listas för första gången. Skekundärmarknad är den handel som sker efter att en aktie eller obligation har emitterats, där investerare handlar mellan varandra. Kapitalmarknaden även delas in i två sektorer: aktie- och obligationmarknad.

Kapitalmarknadens globala historia har påverkat finanssystemet runt om i världen. Den amerikanska börskraschen 1929 skapade bisarrt låga priser globalt på grund av de vitt skilda reaktionerna från investerare. Finanskontorskrisen 2008 som orsakade en global recension och minska kreditgivningen var också en resultat av kontinuerliga misslyckanden i kapitalmarknaden mellan flera bankers aktörer.

Relaterade ord

  • Finansmarknad
  • Börsmarknad
  • Värdepappersmarknad
  • Aktiehandel
  • Värdepapperhandel