Anståndsränta

Definition av Anståndsränta

Anståndsränta är ett begrepp som ofta används inom den finansiella sektorn. Det är en ränta som beräknas på ett lån som inte betalas tillbaka inom den förutbestämda tidsperioden. Den ligger som regel högre än den ordinarie ränta som erbjuds, och täcker kostnaderna för att uppmuntra långivaren att utge lånet.

Exempel på Anståndsränta

Ett exempel på när anståndsränta kan användas är när en kreditkortsinnehavare erbjuds möjlighet att betala en senare del av beloppet som är skyldigt till kortet. I sådana fall kan kreditkortsbolaget tilldela en högre ränta på det slutgiltiga beloppet som skall betalas än vad det vanliga innehavarräntan för kortet är.

En uppmärksammad händelse som involverade anståndsränta var nyligen när staten Kalifornien den 20 april 2020 godkände ett lagförslag som ger alla Kaliforniens skuldsatta statliga skattebetalare tillfällig avskrivning. Lagförslaget, AB-2501, gav skattebetalare tillfälligt anstånd från deras skatteskulder tills den 15 december 2021 för att förhindra att de drabbades av anståndsräntor.

Relaterade ord